Waarom Bos en Duinschool

Het is een ongedwongen school, lommerrijk gelegen tussen de kastanjebomen, aan de rand van het bos. Een kleinschalige kwaliteitsschool met gemiddeld 25 leerlingen per klas, één groep per jaar, waar volop ruimte is voor gedegen onderwijs op verschillende niveaus. Met een sterk gevoel voor normen en waarden worden de kinderen hier in een veilige omgeving uitgedaagd het beste uit zichzelf te halen.

Karakter
Een gemêleerde groep van enthousiaste ouders en leerkrachten zet zich graag in op school. Veel ouders omschrijven de sfeer als ‘warm, aandachtig, uitdagend en professioneel’. Bovendien zien zij dat hun kinderen naast de gewone lesstof belangrijke vaardigheden meekrijgen, waarmee ze stevig in hun schoenen komen te staan.
Veelgenoemde positieve punten zijn:
-hoge mate van zelfredzaamheid
-goede zelfkennis
-breed ontwikkelde sociale vaardigheden
-gezonde dosis zelfvertrouwen

‘’De ligging is geweldig en ook de sfeer en het onderwijsniveau maken de Bos en Duinschool voor ons een zeer waardevolle plek. De voorpret die ik bespeur als mijn dochter er ’s ochtends naartoe wandelt is onbetaalbaar. We voelen ons kortom de koning te rijk!‘’
Paul, vader van Madelief in groep 4

Open voor iedereen
De Bos en Duinschool is een Christelijke school die openstaat voor iedereen, ongeacht religie of afkomst. Vanuit die gedachte nemen respect, inlevingsvermogen en aandacht voor elkaar een belangrijke plaats in. Openheid en eerlijkheid vormen daarbij onze basis voor een geslaagde leeromgeving.

Om de sfeer op school zelf te ervaren bent u van harte welkom een keer te komen kijken.

“Ik werk al flink wat jaren op deze school. Ik weet nog dat ik hier voor het eerst naartoe fietste, om te solliciteren. Toen dacht ik: ‘Wow, je zal hier maar les mogen geven. Wat een plek en wat een sfeer!’ En dat denk ik nog steeds."
Juf Petra, groep 1/2a

Leefstijl
Naast de geijkte lesstof bieden we het programma ‘Leefstijl’ aan. Een weldoordacht onderwijsprogramma waarbij veel aandacht wordt gegeven aan het goed leren praten, luisteren en uiten, maar ook het rekening houden met elkaar. Rond wisselende thema’s worden de kinderen zich bewust van zichzelf en van hoe je met conflicten en groepsdruk omgaat. En kinderen die in balans zijn presteren beter, op alle vlakken.

"De Bos en Duinschool is een kleine dorpsschool waar het individuele kind gezien wordt en waar  persoonlijke aandacht echt centraal staat."
Cora, moeder van Otto in groep 2

4x wijzer
In de wereld om ons heen gebeuren er veel dingen, het onderwijs en maatschappij veranderen voortdurend. Wij willen op de Bos-en Duinschool de kinderen graag vaardigheden meegeven die zij in de toekomst goed kunnen gebruiken. Zelfreflectie, samenwerken, presenteren, probleemoplossend denken zijn een aantal van die vaardigheden. Wij hebben dit gevonden in Vier Keer Wijzer.

Dat betekent in de praktijk dat we thematisch werken vanuit een uitdagende leeromgeving. Hierbij geeft de groepsleerkracht minimaal eenmaal per week zijn of haar themales. Er worden verhalen verteld, deskundigen worden uitgenodigd, filmpjes worden gekeken of we gaan op excursie. Daarnaast hebben de kinderen 2x per week kans om aan het thema te werken door gebruik te maken van opdrachtkaarten en te werken vanuit hun eigen talenten.

Tot slot zorgen we er met zn allen voor dat er een leerrijke leeromgeving wordt gecreëerd. Dat doen we met leerkrachten, kinderen, ouders en schoolomgeving.

Excursies en feestjes
De school kent een rijke traditie van uitjes en excursies naar het bos, het strand, musea en speeltuinen in de omgeving. Maar ook het jaarlijks terugkerende kerstdiner in de klas met een borrel voor alle ouders, de paasviering in de kerk, het sinterklaasfeest, ons eindejaarsfeest met eigen gemaakte hapjes en optredens van de kinderen en de gezellige avondvierdaagse dragen bij aan onze betrokken schoolcultuur.

“Er zijn veel activiteiten en uitstapjes en altijd genoeg ouders om de kinderen ergens heen te brengen of te begeleiden. Laatst liep ik nog met een groepje over het strand. En binnenkort gaan we naar Caprera om naar een openluchtvoorstelling te kijken. Je kunt ook helpen in de schoolbieb of als pleinwacht. Het hoeft natuurlijk niet, maar ik vind het leuk om op die manier betrokken te zijn.”
Marianne, moeder van Sophie in groep 5

Buitenactiviteiten en sport
Met zo’n prachtige omgeving is het logisch dat we zoveel mogelijk naar buiten gaan met de kinderen. Er is veel aandacht voor sport en spel, natuurexcursies in de duinen, bezoek aan Thijsse’s Hof,  enzovoort. Als het weer het even toe laat trekken we met de kinderen de wijde omgeving in…